Działanie kawiarki i jej budowa

Kawiarka – kilka odpowiedzi na najważniejsze pytania

Kawiarka to ciśnieniowy czajniczek, który pozwoli Ci na zaparzenie ulubionego espresso we własnym domu. Jej obsługa jest wręcz banalnie prosta, co sprawia, że ma ona swych zwolenników na całym świecie. Skrywa ona także kilka sekretów, które od dziś nie będą już dla Ciebie zagadką.

Jak zbudowany jest czajniczek i jak działa?

Każda kawiarka zbudowana jest:

  • ze zbiorniczka na wodę, który jest podstawą czajniczka,
  • z sitka, na którym umieszcza się wybraną zmieloną kawę,
  • z komory, do której przepływa zaparzony napój.

Sposób działania?

Działanie kawiarki jest bardzo proste. Woda, która znajduje się w podstawie czajniczka, jest podgrzewana, co sprawia, że pod ciśnieniem przepływa przez sitko z kawą, a następnie trafia do komory, z której można ją bez problemu przelać do filiżanki. Parzenie trwa zaledwie kilka minut, a kawa ma niesamowity aromat, ponieważ nie jest zbyt długo zalana wodą.

Czym kawiarki różnią się od siebie?

Na rynku dostępnych wiele wariantów kawiarek, które różnią się między sobą materiałem, z jakiego są wykonane, sposobem podgrzewania oraz pojemnością.

Materiał

Tradycyjne kawiarki wykonane są z aluminium, a do ich czyszczenia możesz stosować jedynie wodę, gdyż detergenty uszkodzą czajnik. Równie popularne są modele wykonane ze stali. Te pierwsze są tańsze, ale i trudniejsze w konserwacji, co sprawia, że wersje stalowe mają wielu zwolenników. Dostępne są również warianty ceramiczne.

Podgrzewanie

Aby kawiarka działała poprawnie, konieczne jest odpowiednie podgrzanie zbiorniczka z wodą. Możesz to zrobić właściwie na dowolnej kuchence, jednak musisz pamiętać, aby podgrzewać jedynie podstawę czajnika. W ten sposób unikniesz zagotowania zaparzonej kawy. Musisz na to zwrócić uwagę szczególnie w przypadku kuchenek gazowych. Na rynku dostępne są również kawiarki elektryczne. W ich wypadku potrzebujesz jedynie źródła prądu.

Szeroki wybór kawiarek znajdziesz na naszej stronie.

działanie kawiarki

Pojemność

Każdy czajniczek pozwala Ci na przygotowanie różnej ilości filiżanek espresso i to na tej podstawie określa się ich wielkość. Do Ciebie należy decyzja, jak dużej kawiarki potrzebujesz. Możesz wybrać model, który pozwoli Ci na zaparzenie tylko 1 filiżanki, albo taki, dzięki któremu zrobisz ich aż 10.

Którą kawę wybrać?

Na koniec najważniejsze pytanie – jaka kawa będzie najlepiej smakowała z kawiarki? Przede wszystkim świeżo palona i świeżo zmielona! Szukasz konkretnych propozycji? Oto one! Kolumbia Excelso to prawdziwy klasyk, który od dawna skrada serca miłośnikom Arabiki na całym świecie. Przypadnie do gustu każdemu! Bardzo ciekawą propozycją jest Kostaryka Tarazzu, która po zaparzeniu zachwyca bogatym aromatem, a jednocześnie nie jest zbyt mocna. Na koniec łagodniejsza propozycja o wyjątkowym maślanym smaku – Peru HB. To doskonały wybór dla osób, które chcą zaparzyć w kawiarce napój zarówno aromatyczny, jak i delikatny.

Dodaj komentarz