Kawa z lodami

KAWA Z LODAMI – nasz sposób na lato : )

Jaka jest idealna kawa na lato? Odpowiedź jest prosty – połącz kawę z lodami i odkryj prawdziwe źródło letniej radości (choć zachęcam do spożywania lodowej kawy nie tylko latem).

Chociaż Affogato (które samo w sobie jest pyszne) może być przygotowane w kilka minut wlewając espresso do naczynia z lodami, to kawa lodowa jest bardziej czasochłonna jednak jej smak wart jest każdej minuty.

Jeśli chcesz skosztować tego wybornego deseru to w tym wpisie podamy Ci najlepszy przepis na ICE CREAM COFFEE ever!

Dobra kawa to podstawa!

Sekretem każdego dobrego posiłku są jego składniki, dlatego przygotowując swój deser pamiętaj by użyć jak najlepszej kawy, świeżo wypalonej i zmielonej – nada ona bowiem lodom wspaniały charakter i smak, który tak ciężko znaleźć w gotowych, komercyjnie sprzedawanych kawach z lodami.

Choć każda kawa nada się do przygotowania Twojej kawy z lodami, warto zwrócić uwagę na stopień wypalenia kawy. Jeśli zastanawiacie się jaką kawę kupić to polecamy ciemniej wypalaną jak np. nasz Santos, aniżeli jasno palone kawy.

Możesz rozpocząć zabawę z wyszukiwaniem smaków, owoców i aromatów zaczynając od zrobienia kawy lodowej z kawy ciemno palonej i przechodzić do jaśniej palonych kaw. Zobaczysz w ten sposób, która jest dla Ciebie najlepsza. Możesz też zastosować kawę jak my – smakową – w ten sposób odkryjesz coś jeszcze innego. W swojej ofercie mamy ponad 40 różnych kaw smakowych idealnie uzupełniających aromat Twojej małej czarnej.

Czego potrzebujemy aby nasza kawa z lodami wyszła idealnie?

  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek kawy zmielonej na średnią grubość
  • 6 żółtek
  • szczypta soli koszernej do smaku
  • maszynka do lodów

Kawa z lodami

Są to podstawowe składniki – ich proporcję możesz jednak zmieniać w zależności od swoich upodobań.

  • W rondelku połącz śmietanę, mleko, cukier i kawę. Ogrzewaj na małym ogniu i mieszaj cały czas aby uniknąć przypalenia. Podgrzej miksturę do temperatury 65 stopni Celsiusza. ( najlepiej do tego celu użyć termometr do herbaty/wody).
  • W osobnej miseczce ubij żółtka, a następnie dodaj 1 szklankę śmietany i dalej ubijaj. Gdy śmietana z żółtkami będzie ubita to ostrożnie połącz ją z miksturą z rondla oraz resztą mleka jaj i śmietany. Całość należy podgrzać do 75 stopni i dalej regularnie mieszać. Dodaj sól do smaku.
  • Następnie zawartość rondelka należy przelać przez filtr czy sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się „kożuch” i włożyć całość do lodówki. Idealna temperatura, w której powinno się przechowywać tą miksturę to 5 stopni lub mniej – przez około 2 godziny.
  • Teraz kolej na maszynkę do lodów – włożyć masę i postępować wg zaleceń producenta. Ostatni krok to mrożenie naszej masy minimum 4 godziny przed serwowaniem deseru.

Będziesz zaskoczony jak kawa smakuje nie zaparzana gorącą wodą. Jaki posmak da mleko i inne składniki.

Ten przepis jest najlepszy na serwowanie kawy na zimno bez użycia kostek lodu.

Teraz kolej na Twoją kawę z lodami.

Jeżeli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie musisz spróbować zrobić sobie ten wspaniały deser.

Smacznego!

Dodaj komentarz