Kawa z mlekiem – dlaczego do kawy dodajemy mleko lub śmietankę?

Kawa z mlekiem

Mleko czy śmietanka są szeroko wykorzystywane przez pijących kawę na całym świecie. Wiele przepisów, w tym dobrze nam znane: cappuccino czy late macchiato nie miały by racji bytu bez użycia nabiału. Dawniej produkty mleczne były dodawane do kawy dla podniesienia kaloryczności, dziś właściwie dodajemy ja tylko ze względu na walory smakowe. Oczywiście wśród nas znajda się również entuzjaści tylko czarnej kawy, którzy dodawanie czegokolwiek do czarnego napoju traktują jak „profanację” kawy ; ). Jednak dodatek śmietanki czy mleka może diametralnie zmienić smak kawy albo podbić jego niektóre nuty smakowe, zmniejszając kwasowość oraz goryczkę.

Cappuccino

Spienione, ciepłe mleko nie tylko dodaje objętości Cappuccino, ale tłuszcze oraz proteiny w nim zawarte, wpływają zdecydowanie na smak tej kawy. Choć jednym z decydujących czynników wpływających na smak Cappuccino jest woda, dodanie do niej tłuszczu z mleka zmienia jej konsystencję i wszystko razem sprawia, że kawa jest aksamitnie gładka w smaku.

Białka zawarte w mleku zmniejszają gorycz, która naturalnie w kawie występuje, poprzez związanie ze związkami polifenolowymi, takimi jak garbniki.

Białka zawarte w mleku pomagają też w „oswojeniu się” z bardzo modnymi obecnie kawami jasno palonymi. Im jaśniej wypalana kawa, tym bardziej kwaśna. W tej sytuacji znowu na ratunek przychodzą nam białka – proteiny wchodzą w interakcję z kwasami chlorogenowymi, które to są odpowiedzialne za kolor kawy. Jednocześnie sprawiają, że kawa jest mniej kwaśna. Kto by pomyślał, że dzięki proteinom możemy rozkoszować się najbardziej jasnymi i kwaskowatymi kawami?

Mleko sojowe, mleko ryżowe oraz mleczko kokosowe, nie są dobrym dodatkiem do kawy.

Tłuszcze i białka zawarte w mleku zwierzęcym mają strukturę molekularną i dzięki temu wpływają na końcowy smak kawy. Warto zauważyć, że im mleko bogatsze jest w tłuszcze i białka tym bardziej będzie wpływać na smak kawy. Niestety mleka wegetariańskie jak sojowe, w większości składają się z wody i nie mają takich właściwości jak te zwierzęce. W kawiarniach oczywiście znajdziemy mleko roślinne, ale głównie ze względu na alergików oraz wegetarian.

Równie popularne jak kawa z mlekiem, jest dodawanie śmietany, czy bitej śmietany. Ponownie – nie zastąpi ona chudego mleka – jest o wiele bardziej kaloryczna, zawiera o wiele więcej tłuszczu – jednak najważniejsze jest to, abyśmy znaleźli własną równowagę pomiędzy smakiem a zdrowiem.

Mleko krowie – ma słodki smak i smakuje dobrze nawet przy podgrzaniu do wysokich temperatur. W wysokich temperaturach mleko krowie jest na tyle słodkie, że po prawidłowym przyrządzeniu cartados, cappuccino czy late, słodycz przebija na tyle, że można się obejść bez cukru. Mleko krowie, jest tanim i powszechnym rozwiązaniem dla tych , którzy piją białą kawę.

Mleko kozie – ma słony, pikantny smak odwrotnie niż krowie i pasuje najlepiej do kaw średnio wypalanych. Zbyt mocno wypalona kawa traci swoją naturalna słodycz, średnio wypalona wraz z słonawym posmakiem mleka koziego, doskonale uzupełnia się w filiżance kawy i smakuje wyjątkowo.

Mleko z bawoła – rzadko dostępne, dość drogie, jednak warto spróbować dodać tego słodkiego i pełnego tłuszczu mleka do filiżanki kawy. Nie jednego zaskoczy to jak taka niewielka ilość mleka może zmienić smak kawy – jak żadne inne mleko.

Sami widzicie, co mleko lub inny produkt mleczny to inne właściwości, zmiany smaków. Jak zawsze wybór należy do nas – musimy dostosować smak do naszego podniebienia tak aby kawa z mlekiem była idealna. Dla tych, którzy chcieliby się przekonać na własnej skórze jak różnie może smakować kawa z mlekiem zapraszamy do naszego sklepu – wybitnie polecamy kawy smakowe – mamy ponad 40 rożnych smaków i do każdej z nich mleko naszej zwykłej „krasuli” pasuje idealnie : )

Dodaj komentarz