Jaka jest różnica pomiędzy kawą jasno paloną, średnio paloną, a mocno paloną.

Stopień wypalenia kawy rozpoznaje się po jej kolorze: jasnym, średnio ciemnym albo ciemnym. Pomimo tego, że ten sposób klasyfikacji nie jest do końca dokładny (niektóre kawy naturalnie są ciemniejsze niż inne), został przyjęty ponieważ jest po prostu wygodny. Kupując kawę powinniśmy być świadomi tego, że jej smak w dużej mierze będzie zależał od stopnia wypalenia.

Kawy jasno palone najwierniej oddają nuty smakowe kawy.

Kawy jasno palone mają jasnobrązowy kolor i brak olejków eterycznych na wypalonych ziarnach. Kawa palona w ten sposób ma największy poziom kwasowości.

Należy tutaj wyjaśnić, że kwasowość jest cechą naturalną i pożądaną w kawie. Można to porównać do kwasowości owoców np. jabłka czy wiśni. Kwasowości kawy nie należy mylić z kwaśnością kawy. Kawa kwaśna jest wynikiem złego wypalenia, wadliwego ziarna lub złego sposobu zaparzania.

W kawach jasno palonych najłatwiej można rozpoznać kraj jej pochodzenia. Można także w niej wyczuć dużo nut smakowych, dlatego kawy jasno palone używane są do cup tastingu.

Jasne palenie w slangu roasterów określane jest też następującymi słowami: Half City, Light City, New England lub Cinnamon roast.

Kawy średnio palone posiadają zbalansowany poziom kwasowości.

Kawy średnio palone mają kolor nieco ciemniejszy od kaw palonych jasno i wyglądają dużo ładniej. Jest to standardowy poziom wypalania kaw w naszej palarni. Na kawach wypalanych w ten sposób mogą pojawiać się kropelki olejków eterycznych.

W tym stopniu wypalania naturalny smak kawy jest mocniejszy tworząc idealny balans pomiędzy kwasowością, a nutami smakowymi danej odmiany. W dalszym ciągu można wyczuć oryginalny aromat kawy, jednak dzięki dłuższemu procesowi wypalania kawa uzyskuje głębie smaku.

Średnie palenie w slangu roasterów określane jest też następującymi słowami: City, Breakfast, Regular i American roast.

Kawy ciemno palone mają bogatszy smak, ale są bardziej gorzkie.

Ziarna kaw ciemno palonych są ciemnobrązowe, a czasem nawet prawie czarne. Kolor można porównać do koloru gorzkiej czekolady. Zazwyczaj na kawie można zauważyć kropelki olejków eterycznych.

Ciemne palenie kawy nadaje jej gorzkawy, czekoladowy smak. W porównaniu do kaw jasno palonych oryginalne nuty smakowe kawy zastępowane są głębią uzyskaną poprzez wypalanie. Ponieważ podczas tego sposobu palenia oryginalne nuty smakowe kawy w dużym stopniu zanikają, ciężko określić pochodzenie danej kawy.

Kawa ciemno palona była i jest bardzo popularna w Europie. Inne określenia tego sposobu wypalania kawy to: Continental, Italian, French i Spanish roast. Kawa pod espresso jest zazwyczaj ciemno palona i ma dosyć gorzki smak. To dlatego espresso stało się bazą dla kaw z dużą ilością cukru i mleka np. Latte.

Poziom wypalania kawy jest w dużej mierze sprawą indywidualną i najlepiej go osobiście testować. Każdy stopień wpływa na końcowy smak kawy. Wiedząc jaki stopień wypalania kawy Państwo preferują specjaliści z Tommy Cafe mogą zaproponować Państwu nowe kawy, które mogą być początkiem fascynującej podróży w świecie kawowych doznań.

 

wypalanie kawy

Dodaj komentarz