Klasyfikacja i oznaczenia herbat

Oprócz oczywistego podziału herbat ze względu na rodzaj np zielona, czarna itd obowiązuje bardzo dokładny podział szczegółowo opisujący z jakiej partii rośliny zrobiony jest susz, czyli z których liści dana herbata pochodzi, a także czy jest z całego listka, czy łamana itp. Taka klasyfikacja ma istotne znaczenie przede wszystkim w segmencie herbat liściastych, takich sprzedawanych luzem, na wagę. W przypadku herbat ekspresowych w torebkach takie oznaczenia są rzadko spotykane, bądź w ogóle nie mają miejsca. Część herbat, które możecie Państwo znaleźć na naszym sklepie internetowym również posiadają swoje oznaczenia, zwłaszcza te gatunki wysokiej jakości pośród herbat czarnych, dlatego chcemy przybliżyć co oznaczają konkretne literki w nazwie. Posiadając tą wiedzę, będą Państwo jeszcze bardziej świadomi jaką herbatę wybierają.

Główne oznaczenia herbat:

B – Broken, oznacza herbatę z połamanych listków

F – Flowery, oznacza herbatę kwiatową, zawierającą dwa listki i pączek

G – Golden, oznacza złociste zabarwienie naparu herbacianego

M – Mixed, oznacza herbatę ze zmieszanych składników

O – Orange, oznacza herbatę złożoną z długich listków, które nadają pomarańczowy odcień naparu

P – Pekoe, oznacza herbatę składająca się z pączka oraz pierwszego i drugiego listka z góry

S – Seuchong, oznacza herbatę ze zwiniętych podłużnie listków, najgrubszych

T – Tip, oznacza herbatę z nierozwiniętych pąków z samego wierzchołka krzewu

Te oznaczenia herbat podstawowe są punktem wyjścia do bardziej szczegółowych już z konkretnego zakresu i typu herbaty.

Oznaczenia herbat o całych liściach:

FOP – Flowery Orange Pekoe – susz herbaciany składa się z pierwszego liścia pędu i końcowego pąka, listki sa młode i miękkie

GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – susz zawiera „złote tipsy”, czyli koniuszki złocistożółtych pąków

TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – susz zawiera sporą ilość „złotych tipsów” o równomiernej wielkości

FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – wysoki jakościowo susz FOP, głównie Darjeeling

OP – Orange Pekoe – susz składa się z długich, spiczastych liści, większych niż w FOP, prawie w ogóle nie zawiera tipsów

P – Pekoe – susz z mniej delikatnymi i krótszymi liśćmi niż w OP

FP – Flowery Pekoe – liście zwinięte w kulki

PS – Pekoe Souchong – liście są twardsze i krótsze niż w Pekoe

S – Souchong – susz składający się z dużych liści, zwijających się podłużnie w nierówne kawałki.

Herbaty o całych liściach stanowią zaledwie 2% całej światowej produkcji.

Oznaczenia herbat o łamanych liściach:

GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe – susz o łamanych długich liściach oraz krótszych i nieco grubszych, napar złocisty

GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – susz zawiera łamane długie i grube liście

TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe – susz z łamanych długich i grubych liści wzbogaconych młodymi pączkami

TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – wysokiej jakości susz z najmłodszych pędów oraz łamanych długich i grubych liści

FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy

BOP – Broken Orange Pekoe – susz z łamanych i grubych liści

BP – Broken Pekoe;

BPS – Broken Pekoe Souchong – susz zawiera łamane grube liście wraz ze zwiniętymi podłużnie dużymi liśćmi o nieregularnych wielkościach.

Herbaty z łamanych liści stanowią 98% całej światowej produkcji.

Oznaczenia herbat w formie miału:

BOPFBroken Orange Pekoe Fannings – susz czarnej herbaty o jednorodnych rozmiarach cząstek bez pączków

GFOF – Golden Flowery Orange Fannings – susz wysokiej jakości z plantacji Darjeeling, stosowany do herbat ekspresowych

FOFFlowery Orange Fannings – rozmiary niektórych liści zbliżone są do niższej klasy herbat o liściach łamanych

Oznaczenia herbat w formie pyłu:

D1 – Dust 1 – susz pochodzący głównie z Cejlonu, Indonezji, Chin, Afryki, Ameryki Południowej i południowych Indii

PD/PD1 – Pekoe Dust/Pekoe Dust 1 – produkowana głównie w Indiach.

Herbaty w formie miału i pyłu są przede wszystkim stosowane przy produkcji herbat ekspresowych w torebkach.

Oznaczenia oznaczeniami, niemniej myślimy, że najważniejsze jest kierować się smakiem i własnymi upodobaniami, zarówno w wyborze herbat, wszelkich dodatków do nich, czy też kaw (o ich oznaczeniach również pisaliśmy http://blog.tommycafe.pl/arabika/rodzaje-ziaren-kawy/ ).

One Comment Add yours

  1. Tea geek napisał(a):

    Witam,
    warto nadmienić,że powyższe oznaczenia są używane prawie wyłącznie w odniesieniu do czarnych herbat z Indii, Nepalu i Cejlonu.

Dodaj komentarz